Ολοκληρώθηκε στο Πρωτοδικείο Άρτας η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για το εργατικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη γαλακτοβιομηχανία “Ηπειρος” στον Αμμότοπο Άρτας στις 6 Ιουνίου του 2020 με τον 29χρονο τότε Χρήστο Ζορμπά να χάνει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία .
“Ήταν μία εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία όπου εξετάστηκαν πλήθος μαρτύρων ,πάρα πολλά έγγραφα και από τη δική μας την πλευρά θεωρούμε απέδειξε το κατηγορητήριο ,προέκυψαν δηλαδή εγκληματικές ευθύνες αμέλειας από την πλευρά της επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 29χρονου Χρήστου Ζορμπά ” ανέφερε μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας της οικογένειας του εκλιπόντα .
Στην επόμενη δικάσιμο στις 13 Ιουλίου το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και όπως σημείωσε ο κ. Καμπαγιάννης η οικογένεια διεκδικεί τη δικαίωση του Χρήστου.
Κατά τη διαδικασία απολογήθηκαν δύο από τους κατηγορουμένους ενώ ο τρίτος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν ήταν παρών και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του .
Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά αναφερόμενος στα προστατευτικά γάντια μίλησε χαρακτηριστικά : “για γάντια πλαστικά καθαρίστριας των 2,5 ευρώ “Μπορείτε και να τα γκουγκλάρετε ,αυτά τώρα σας τα προσκόμισαν ως γάντια ηλεκτρολόγου.Αυτό εξηγεί πώς έγινε αυτό που έγινε “.Παράλληλα προσκόμισε και κάποια έγγραφα από τα οποία όπως υποστήριξε προκύπτει πως η εταιρεία ουδέποτε χρησιμοποίησε μέτρα ασφαλείας.
Σχετικά με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έκανε η εταιρεία ανέφερε πως δεν προκύπτει από πουθενά πως ο Χρήστος Ζορμπάς παρακολούθησε κάποιο από αυτά .
Από την πλευρά της εταιρείας υποστηρίχθηκε πως προσκομίσθηκε πως τα εν λόγω προστατευτικά υλικά για τους ηλεκτρολόγους είναι βάση του κανονισμού της ΕΕ “Το αν είναι καθαρίστριας ή όχι το ξέρει η ΕΕ ” ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους δικηγόρους .Στη συνέχεια της σημερινής αποδεικτικής διαδικασίας κατέθεσε ένας ηλεκτρολόγος-τεχνικός σύμβουλος που ανέλαβε την αξιολόγηση του τραγικού συμβάντος .
Οπως είπε επισκέφθηκε το χώρο 17 και 20 Ιουλίου και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Χρήστος Ζορμπάς αποφάσισε να εγκαταστήσει 3 λάμπες ,κατέβασε το φωτιστικό ,αντικατέστησε τη λάμπα στο πατάρι ενώ παρέλειψε όπως ο ίδιος θεωρεί ένα στάδιο ασφαλείας,εξηγώντας πως με ένα απλό δοκιμαστικό εξετάζεις αν έχει ρεύμα το φωτιστικό ή αν δεν έχει .Αν το έκανε αυτό ο θανών το φωτιστικό μετά θα βρισκόταν ανοιχτό ,εξήγησε.
Ο Χρήστος Ζορμπάς είπε ,είχε το δικαίωμα να δράσει στο τεχνικό πατάρι του εργοστασίου και είχε όλο το επαγγελματικό προφίλ .
“Ο Χρήστος Ζορμπάς κάλυπτε τις προϋποθέσεις αλλά πριν αποφασίσει να κάνει οτιδήποτε έπρεπε να κάνει έναν έλεγχο “ανέφερε.
Όταν ρωτήθηκε για τα προστατευτικά γάντια ο μάρτυρας είπε πως είναι κατηγορίας 3 και προστατεύουν έναντι ηλεκτροπληξίας υπό τάση και είναι βάσει της ΕΕ ενώ επικαλέστηκε και ένα επιστημονικό περιοδικό που το αναφέρει.
Ο Χρήστος Ζορμπάς έπρεπε να κάνει την εργασία σύμφωνα με τη νομοθεσία την οποία γνωρίζουν οι ηλεκτρολόγοι από μάθημα που διδάσκονται και αφορά στην προστασία από τον ηλεκτρισμό αναφέροντας πως σύμφωνα με το βιογραφικό του ο 29χρονος ηλεκτρολόγος είχε την πλήρη γνώση .
“Δεν μπορώ να δεχθώ επαγγελματικά ότι είναι πολυτέλεια η ασφάλεια και θα φτάσω στον πίνακα ακόμα και αν μου πάρει μία εβδομάδα.”είπε.
Συνοπτικά ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η παράλειψη σταδίων ασφάλειας από τον Χρήστο Ζορμπά ήταν η αιτία του τραγικού συμβάντος .
Μιλώντας για τον πίνακα του εργοστασίου σημείωσε πως ο πίνακας αυτός δεν δέχεται ρελέ ενώ αναφερόμενος στην ιατροδικαστική έκθεση ο μάρτυρας είπε πως το γεγονός ότι ο Χρήστος Ζορμπάς δεν βρέθηκε γονατιστός σημαίνει πως χτυπήθηκε μεταξύ ρεύματος και ουδετέρου και μετατράπηκε σε μία “λάμπα” .
Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα ο Χρήστος Ζορμπάς έπιασε το ρεύμα με τα χέρια του χωρίς γάντια .Αν είχε γίνει διακοπή ρεύματος ή αν φόραγε γάντια όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί ,ανέφερε.
Ο μάρτυρας μιλώντας για το δίκτυο ΤNC και ΤNS υποστήριξε πως το πρώτο είναι το παλιό δίκτυο που δεν παίρνει ρελέ διαφυγής και το ΤΝS είναι το καινούργιο .Το δίκτυο στο εργοστάσιο ήταν ΤNC και ήταν νόμιμο .Έγινε ανθρώπινο λάθος “.
Oταν ρωτήθηκε από συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας της οικογένειας του εκλιπόντα αν θα πήγαινε ο ίδιος μόνος να επιδιορθώσει αυτό το κουτί απάντησε πως θα το έκανε με το ένα χέρι ενώ το ενδεχόμενο να ήταν λάθος oι χρωματισμοί στα καλώδια αποκλείστηκε από τον μάρτυρα .
“Καλά κάνατε και μας είπατε για τις παραλείψεις του εργαζόμενου θα έπρεπε όμως να μας πείτε και για τις παραλείψεις του εργοδότη “ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος απευθυνόμενη στον μάρτυρα .
Το ενδεχόμενο να ήταν λάθος oι χρωματισμοί στα καλώδια αποκλείστηκε από τον μάρτυρα ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Χρήστος Ζορμπάς γνώριζε πως δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής ο μάρτυρας απάντησε πως του είχαν πει πως είχε επισκεφθεί το χώρο 13 φορές και έκανε εργασίες σε αυτόν 6 φορές.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας από το 2004 σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν έγινε κάποια αλλαγή στο πατάρι αφού δεν ασχολείται καθόλου με τεχνικά θέματα .
Το 2021 έλαβε όπως είπε ένα e mail για ενεργειακή αναβάθμιση το 2021 η οποία κόστισε 80.000 ευρώ ενώ όταν ρωτήθηκε αν του ζήτησαν άλλα χρήματα για να επενδύσουν σε προστασία ο μάρτυρας απάντησε πως δεν θυμόταν ακριβώς πόσο κόστισαν τα ηλεκτρολογικά .
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν γίνονταν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους είπε πως γίνονταν τακτικά και σε εργάσιμες ώρες.
Οι εργαζόμενοι είναι πολύ ευχαριστημένοι από την εταιρεία η οποία έχει ως αρχή της την ύπαρξη εργασιακής ειρήνης και δεν έγινε ποτέ ούτε απεργία ούτε κινητοποίηση στο εν λόγω εργοστάσιο ,για όσο διάστημα ο ίδιος βρισκόταν στην επιχείρηση ,ήταν όλοι ικανοποιημένοι είπε ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει γίνει ποτέ κάποια απόλυση είπε πως έγινε πέρυσι σε κάποιον συνάδερφο που επιτέθηκε σε προϊσταμένη και μάλιστα γυναίκα . Η επιχείρηση προχωρά σε απολύσεις μόνο σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς και κατάχρησης των υλικών είτε οτιδήποτε άλλο ,σημείωσε .
Οταν ρωτήθηκε αν ήθελε να φύγει ο θανών απάντησε:”Τα νέα παιδιά έχουν άγχος στις εταιρείες, φοβούνται μην τους απολύσουν ,δεν έμαθα πως ήθελε να φύγει.”
Στη συνέχεια κατέθεσε ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός ,τεχνικός σύμβουλος του υπεύθυνου τεχνικού ασφαλείας στο εργοστάσιο .
“Δεν γνωρίζω τις συνθήκες που έγινε το εργατικό δυστύχημα ,αυτό που ξέρω είναι αν μπορεί να προστεθεί ΤΝS αντί για ΤNC “κατέθεσε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση για το πόρισμά του ενώ στις περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δικηγόρους της οικογένειας η απάντησή του ήταν “δεν ξέρω” δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για το πως ήταν οι εγκαταστάσεις αφού δεν τις είχε επισκεφθεί .
Ακολούθησε η απολογία ενός εκ των τριών κατηγορουμένων ,του διευθυντή της επιχείρησης ο οποίος κατέθεσε πως ενημερώθηκε βραδινές ώρες από τον φύλακα του εργοστασίου για το τραγικό συμβάν και ενώ ταξίδευε από τα Ιωάννινα έμαθε για τον χαμό του Χρήστου .
Προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την οικογένειά του αλλά δεν κατέστη εφικτό ,είπε .Τότε παρενέβη η μητέρα του Χρήστου λέγοντας “δεν είχατε το βιογραφικό του ; “….χωρίς να λαμβάνει απάντηση .
“Τους 6 μήνες που εγώ ήμουν διευθυντής κανένας δεν μας είπε πως δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής .Δεν συνηθίζουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί .Δεν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα γι αυτό .
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως για το πως διασφαλίζει η επιχείρηση πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό ασφαλείς συνθήκες απάντησε πως ο ίδιος ενημερώνονταν από τους προϊσταμένους που είναι οι υπεύθυνοι .
“Ο Χρήστος δεν με είχε ενοχλήσει ποτέ για να εκφράσει κάποιο φόβο για το εργασιακό περιβάλλον “ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση .
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απολογία ενός ακόμα κατηγορούμενου του τεχνικού ασφαλείας της επιχείρησης ο οποίος όπως είπε είχε αναλάβει στις 23 Μαρτίου του 2020.
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Έδρας για το αν ο εκλιπών του είχε εκφράσει κάποιους φόβους ανέφερε πως δεν τον είχε πιάσει ποτέ για να του πει ότι φοβόταν κάτι ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχε υποβάλλει παραίτηση λίγες μέρες πριν συμβεί το δυστύχημα αφού η διοίκηση του ζήτησε να μεταφερθεί σε άλλο πόστο εντελώς άσχετο με αυτό που έκανε,χωρίς να το θεωρεί υποβαθμιστικό αλλά κάτι διαφορετικό από εκείνο που μπορούσε να κάνει και έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί .
“Ήμουν τεχνικός ασφαλείας αλλά για κάποια πράγματα όπως τα ηλεκτρολογικά έχει ευθύνη ο ηλεκτρολόγος “είπε .Ο ίδιος όπως ανέφερε έκανε τον έλεγχο σε κάποια καπάκια του εργοστασίου με την εισαγγελέα να του λέει :”Για να διασφαλίζετε ότι υπήρχε ασφαλές περιβάλλον εξετάζατε μόνο αυτά τα καπάκια και όχι τίποτα άλλο ; Τη νομοθεσία τη γνωρίζατε για να ξέρετε μετά τις σας περιμένει ;”
Ο τεχνικός ασφαλείας στη συνέχεια είπε: ” Έπρεπε να ελέγχω την ασφάλεια αλλά αν υπήρχε ρελέ διαφυγής δεν μπορούσα να το ελέγξω.Δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις ..[…]Από ότι εκτιμούσα ο φόβος του Χρήστου ήταν να μη γίνει κάποια βλάβη και τον απολύσουν ,αυτό κατάλαβα” ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ήταν αρνητική η απάντησή του σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν υπήρχε κάτι που έκανε τον Χρήστο να ανησυχεί γι΄ αυτό .
Τα μηχανήματα του εργοστασίου ήταν πάρα πολύ σύγχρονα και τηρούσαν τις προδιαγραφές ,ανέφερε υπογραμμίζοντας πως πάντα υπάρχει η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης αφού πολλοί νέοι παρακάμπτουν κανονισμούς ασφαλείας .Η εκπαίδευση θεωρούνταν πολύ σημαντική από την εταιρεία .
Όταν ρωτήθηκε για το ποιός έδωσε εκείνη την ημέρα την εντολή στο Χρήστο να κάνει τη συντήρηση ο τεχνικός ασφαλείας απάντησε πως έκανε αυτή την ερώτηση αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση ,σημειώνοντας πως οι προδιαγραφές της μελέτης είναι αρμοδιότητα ηλεκτρολόγου -μηχανικού που δεν την είχε ο ίδιος .
“Είναι πάντως η τελευταία λύση να δουλεύεις με ρεύμα ,ο Χρήστος έπρεπε πρώτα να κλείσει το ρεύμα “είπε. Η αυλαία της σημαντικής αυτής δίκης αναμένεται να πέσει την Τετάρτη 13 Ιουλίου .
epirus-tv-news.gr