Τρεις άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε λίγες μέρες στην Ήπειρο, βυθίζοντας τις οικογένειές τους στο πένθος και προκαλώντας ταυτόχρονα προβληματισμό στην κοινωνία που αναρωτιέται ποιοι λόγοι μπορούν να ωθήσουν κάποιον στο απονενοημένο…
Η τελευταία περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα του Σαββάτου, όταν εντοπίστηκε από περιπατητή απαγχονισμένος ένας άνδρας μέσα στο δάσος Μονολιθίου στην Πρέβεζα. Όπως προέκυψε ήταν ο 47χρονος Στάθης Σταμάτης που είχε εξαφανιστεί από τις 23 Νοεμβρίου από το σπίτι του και τον αναζητούσαν οι δικοί του και για τον οποίο μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί η γραμμή ζωής silver Alert.
Δεν ήταν όμως το μοναδικό περιστατικό αυτοχειρίας στην Ήπειρο τα τελευταία 24ωρα. Άλλοι δυο άνθρωποι, μια 52χρονη από τη Ρουμανία στην Ανατολή Ιωαννίνων και ένας 61χρονος στο Καναλάκι Πρέβεζας έβαλαν τέλος στη ζωή τους την περασμένη Παρασκευή.
Προβληματισμός
Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τα ακριβή αίτια που οδήγησαν τρεις ανθρώπους στην αυτοκτονία τις τελευταίες μέρες, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει σαν κοινωνία να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά στην σκληρή πραγματικότητα.
Είναι περιστατικά, αυτά και άλλα παρόμοια που ακούμε συχνά στις ειδήσεις, τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία και την Πολιτεία. Από την μια η οικονομική κρίση, από την άλλη η πανδημία του κορωνοϊού που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στη ζωή μας, φαίνεται πως είναι καταστάσεις ικανές να μην μπορούν να τις διαχειριστούν κάποιοι συνάνθρωποί μας.
Αποκαλυπτική έρευνα…
Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα Παγκόσμιας Μελέτης για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας σύμφωνα με την οποία σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες!
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες: 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας:40-64 ετών, ηλικιωμένοι +65 έτη), αλλά οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που, περίπου, στο σύνολό τους παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση.
Στον αντίποδα αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν σχεδόν στο σύνολό τους.
proinoslogos.gr