Η απόφαση της Εγνατίας ΑΕ να προχωρήσει σε κλείσιμο του τμήματος από την Παναγιά έως το Μέτσοβο για διάστημα που ξεπερνά τους έξι μήνες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Ωστόσο, η στάση των τριών Περιφερειών που εμπλέκονται, δείχνει να είναι μάλλον χαλαρή.
Οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας δεν φαίνεται να αντιδρούν έντονα στην επικείμενη ταλαιπωρία, ενώ στην Ήπειρο, πέρα από ορισμένες δηλώσεις του Περιφερειάρχη, δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.
Παρότι έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Εγνατία ΑΕ για να εκφραστούν οι ανησυχίες, το κύριο ζήτημα που τίθεται αφορά την ακαταλληλότητα των εναλλακτικών οδικών αξόνων. Η Κατάρα παραμένει σε κακή κατάσταση εδώ και χρόνια, ενώ ο δρόμος Γρεβενών-Κρανιάς-Μηλιάς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων.
Η Εγνατία ΑΕ αποδίδει την ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας σε εργασίες βαριάς συντήρησης. Το παράδοξο είναι ότι μόλις έναν χρόνο πριν, η επικινδυνότητα μιας εκ των σηράγγων είχε οδηγήσει σε παρεμβάσεις ύστερα από πίεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου και του Υπουργείου.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ήπειρος μπορεί να αντέξει την αποκοπή της Εγνατίας για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, όταν η κίνηση αυξάνεται σημαντικά τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από τα Βαλκάνια.
Είναι ξεκάθαρο πως η διοχέτευση της κυκλοφορίας από τους υφιστάμενους εναλλακτικούς δρόμους είναι ανέφικτη, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής τους. Παράλληλα, το έγγραφο της Εγνατίας ΑΕ δεν αναφέρει επακριβώς τους λόγους που επιβάλλουν μια τόσο μακρόχρονη διακοπή, γεγονός που γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα και ανησυχίες.