Πριν από λίγες εβδομάδες, μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1.500 ευρώ, η «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος-Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ», κατέθεσε αίτηση για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στον Αμβρακικό Κόλπο. Το έργο αυτό, που προβλέπεται να εκτείνεται από το Φανάρι έως τη Μπούκα στην Αμφιλοχία, προκαλεί ανησυχία, καθώς ο Αμβρακικός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας.
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι Εθνικό Πάρκο, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 και προστατευόμενος από τη συνθήκη Ramsar. Τα οικοσυστήματά του περιλαμβάνουν κρίσιμες περιοχές για τη βιοποικιλότητα, σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής, και μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο, με τον υποπληθυσμό τους να θεωρείται Κρίσιμα Απειλούμενος από την IUCN. Επιπλέον, ο κόλπος έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για Πουλιά, Καρχαρίες, Σαλάχια και Θαλάσσια Θηλαστικά.
Το οικοσύστημα του Αμβρακικού, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός φιόρδ, είναι ήδη ευάλωτο λόγω της ρύπανσης και των παρατεταμένων περιόδων ανοξίας. Η εγκατάσταση ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου τέτοιου μεγέθους, εκτός από την οπτική αλλοίωση του τοπίου, ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, απειλώντας την οικολογική ισορροπία.
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, σύλλογοι αλιέων και περιβαλλοντικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και με κοινό υπόμνημα καλούν τις αρχές να αποτρέψουν την υλοποίηση του έργου. Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνονται επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί αλιευτικοί σύλλογοι από Άρτα, Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η iSea, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, και ερευνητικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Oceanus Lab.