Σε απολογισμό των δράσεων της για τη μελέτη των καρχαριών και σαλαχιών στον Αμβρακικό Κόλπο προχώρησε η η iSea. Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αναστασία Χαρίτου, η iSea συνεργάζεται με 123 αλιείς της περιοχής τους οποίους επισκέπτεται , συστηματικά στα λιμάνια και τους “ακολουθεί” στο ψάρεμα με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των ευάλωτων ειδών ελασμοβράγχιων.
Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα By ElasmoCatch που υλοποιείται στον Αμβρακικό Κόλπο, στα ζωντανά άτομα καρχαριών και σαλαχιών, που καταλήγουν ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα, τοποθετείται σήμανση και στη συνέχεια πραγματοποιείται η απελευθέρωσή τους.
Έως τώρα 393 από 5 διαφορετικά είδη σαλαχιών και 2 είδη καρχαριών έχουν σημανθεί και απελευθερωθεί, ανάμεσά τους πλατυσέλαχα, αετόψαρα, ρυγχαετόψαρα και γκριζογαλέοι.
Μόνο για το 2023 η ομάδα που εδρεύει στον Αμβρακικό Κόλπο, μαζί με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο των σπουδών τους, πέρασαν 252 ώρες καταγράφοντας ελασμοβράγχια πάνω στα αλιευτικά σκάφη καΐκια και 116 ώρες υποβρυχίως καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα, τους οικοτόπους και καθαρίζοντας τον βυθό.