Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την περιοχή μας είναι τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης και αφορούν τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν το 2017 ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η Π.Ε Πρέβεζας βρίσκεται στις περιοχές της χαμηλής επικινδυνότητας καταλαμβάνοντας την 45η θέση (ανάμεσα από 51 νομούς), ενώ σε ακόμη καλύτερη θέση την 46η βρίσκονται τα Ιωάννινα.
Λίγο ψηλότερα, στην 37η θέση βρίσκεται η Άρτα, ενώ στην «ζώνη» υψηλής επικινδυνότητας βρίσκεται η Θεσπρωτία η οποία καταλαμβάνει την 13 θέση του “χάρτη” των περιοχών της χώρας, όπου καταγράφονται τροχαία.
Σε απόλυτη συνάρτηση με τα δεδομένα αυτά είναι και ο πίνακας που “αξιολογεί” το έργο της τροχαίας και των ελέγχων που πραγματοποιούνται από την τροχαία .
Η αποτελεσματικότητα των ελέγχων αυτών (βάσει και με τις παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί) κατατάσσει την Πρέβεζα στην 6η θέση του σχετικού πίνακα , τα Ιωάννινα στην 16η, την Θεσπρωτία στην 22η και την Άρτα στην 43η.
Στον αντίποδα αυτών των θετικών αποτελεσμάτων για την Ήπειρο, η Λευκάδα-όπως και πέρσι- βρίσκεται στην πρώτη θέση του “χάρτη” επικινδυνότητας , με 46 τροχαία ατυχήματα και 62 παθόντες από αυτά.
Οι 5 ήταν νεκροί, 4 βαριά τραυματίες και 53 ελαφρά τραυματίες. Με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους και με μικρό οδικό δίκτυο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των παθόντων.
Η έρευνα-την οποία υπογράφουν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο καθηγητής κ. Μιχάλης Δούμπος, ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής κ. Νίκος Γιανναράκης- καταδεικνύει ότι οι τουριστικές περιοχές (με πρώτη την Λευκάδα και δεύτερες τις Κυκλάδες ) είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα δεδομένου ότι το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακό και άγνωστο στους επισκέπτες.