ΑρχικήΉπειροςΣύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Εξεταστική εξ αποστάσεως, όπου δεν είναι εφικτό δια...

Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Εξεταστική εξ αποστάσεως, όπου δεν είναι εφικτό δια ζώσης

Δημοσιεύθηκε:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να αγωνίζονται για το μέλλον της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα. Εκφράζει, όμως και τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι μερικές μορφές φοιτητικού αγώνα, που εκφράζονται με το κλείσιμο πανεπιστημιακών Τμημάτων, αναστολή της εξεταστικής περιόδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και ενίοτε με την παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου, βάλλουν κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σεβόμενη το ρόλο του Πανεπιστημίου ως κύτταρο παραγωγής γνώσης και ως χώρο εκπαίδευσης και έρευνας – που οφείλει να παραμένει ανοιχτός και να λειτουργεί χωρίς εμπόδια – έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος και των ακαδημαϊκών διαδικασιών του με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Στην έκτακτη  συνεδρίασή της υπ. αρ. 1160/2-2-2024,  λαμβάνοντας υπόψη την υπ. αρ. 577/25-1-2024 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ με θέμα «Διευκρινίσεις για την υλοποίηση διατάξεων του ν. 4957/2022 (Α’ 141)» όπου τονίζεται ότι: (i) η διάταξη του άρθρου 64, παρ. 4 για την παράταση εξαμήνου με απόφαση της Συγκλήτου ισχύει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και όχι για λόγους έκτακτων συνθηκών, (ii) οι τελικές εξετάσεις διενεργούνται μετά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και συνεπώς ο χρόνος της εξεταστικής δεν μπορεί να συμπίπτει με το χρόνο διεξαγωγής μαθημάτων εξαμήνου, και (iii) οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενός ακαδημαϊκού έτους δεν μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο με την εξαίρεση της επαναληπτικής εξέτασης, καθώς επίσης και το έγγραφο υπ. αρ.   579/1-2-2024 του ΥΠΑΙΘΑ (ιδιαίτερα τις παραγράφους 4 και 5), και αφού διαπίστωσε ότι σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λαμβάνουν χώρα έκτακτες συνθήκες με αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές τους και δεν είναι εφικτή η δια ζώσης παρουσία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία τα ακόλουθα:

1.  Σε όσες περιπτώσεις και για όσο χρόνο, με βάση τα ανωτέρω, η δια ζώσης διεξαγωγή φοιτητικών εξετάσεων δεν είναι εφικτή, η διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, θα πραγματοποιηθεί με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εξέτασης/αξιολόγησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

2.  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για την ενημέρωση των διδασκόντων/ουσών και των φοιτητών/τριών, οι τεχνικές οδηγίες  επικαιροποιούνται και θα αναρτηθούν άμεσα στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων συγκροτείται Επιτροπή Υποστήριξης Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων. Τα Τμήματα, όπου δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εξεταστική διαδικασία, διαμορφώνουν επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξετάσεων (χωρίς παράταση του εξαμήνου, όπως αυτό ορίζεται στα ήδη εγκεκριμένα ακαδημαϊκά ημερολόγιά τους) και συγκροτούν Τμηματικές Επιτροπές Υποστήριξης της διαδικασίας.

Τελευταία νέα

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΑΡΤΑ “Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ” ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Δευτέρα 17/6 στις 8μ.μ. Ορφέας Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος -...

Ιωάννινα: Φωτιά σε δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων

Συναγερμός σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε δομή...

Ζευγάρι Αλβανών έπεσαν σε γκρεμό με το αυτοκίνητο τους στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς

Ένα ζευγάρι από την Αλβανία στάθηκε τυχερό όταν το αυτοκίνητό τους ξέφυγε από την...

Σοκ: 34χρονος μαχαίρωσε 12χρονο παιδί μέσα σε εμπορικό κέντρο!

Ένα παιδί μόλις 12 ετών τραυματίστηκε σοβαρά σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Όουλου, της...

Περισσότερα