Η κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές δομές της περιοχής και ειδικά στα νοσοκομεία, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς συνεχίζεται η πρακτική των μετακινήσεων γιατρών με «εντέλλεσθε» για την κάλυψη εφημεριών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Πρόσφατα, επικουρικός Παθολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που είχε προσληφθεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των παθολογικών κλινικών, έχει μετακινηθεί σε διάφορες πόλεις της περιοχής για να αναλάβει εφημερίες.
Συγκεκριμένα, έχει επισκεφτεί τα νοσοκομεία της Κέρκυρας, της Πρέβεζας και της Άρτας, ενώ τώρα καλείται να αναλάβει τρεις ακόμη εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η ανησυχία των ιατρικών φορέων εκφράζεται με την ερώτηση: «Σε νοσοκομείο δουλεύει ή σε ταξιδιωτικό γραφείο;».
Επιπλέον, η μετακίνηση του μόνιμου Επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Θέρμου προκαλεί περαιτέρω ανησυχία, καθώς καλείται να καλύψει έξι συνεχόμενες εφημερίες στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άρτας, σύμφωνα με το εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου. Η απόφαση αυτή, που θεωρείται επικίνδυνη και ανήκουστη, ενέκριναν ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, προκαλώντας αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο.
Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ, γίνεται αναφορά και στα κίνητρα που προσφέρονται από το Υπουργείο Υγείας για γιατρούς που εργάζονται σε άγονες περιοχές. Ωστόσο, η υγειονομική πολιτική απέτυχε να προσελκύσει νέους γιατρούς για τις θέσεις αυτές, με δεκάδες θέσεις να μένουν ακαλύπτους. Ειδικά η θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογίας στο Νοσοκομείο Άρτας, παρά την προσφορά κινήτρων, παραμένει κενή, αφού οι συνθήκες εργασίας και η υπερφόρτωση με συνεχείς εφημερίες καθιστούν την θέση μη ελκυστική για τους γιατρούς.
Τα κίνητρα για την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, τα οποία περιλαμβάνουν και το επίδομα των 40.000 ευρώ, είναι περιορισμένα, καθώς αφορούν μόνο ειδικευόμενους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε νοσοκομεία με κενές θέσεις. Παράλληλα, το επίδομα αυτό αφορά μόνο τις θέσεις που θα καλυφθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις. Η ΕΙΝΗ τονίζει ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι η ταυτόχρονη πρόσληψη γιατρών και όχι η επιδότηση υπερεφημέρευσης.
Η αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και της υπερκόπωσης των γιατρών καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος που εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή, με σημαντικές συνέπειες για την ποιότητα της περίθαλψης και τη δημόσια υγεία.