ΑρχικήΉπειροςΘερμός ο φετινός χειμώνας και για την Ήπειρο!

Θερμός ο φετινός χειμώνας και για την Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε:

Ο χειμώνας που πέρασε δεν είχε σχεδόν καμία διαφορά από την άνοιξη, αφού οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές για την εποχή. Σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Copernicus», που αναλύθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πρόκειται για τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Αυτό φάνηκε και στην Ήπειρο, όπου τα χιόνια ήταν σπάνια και το κρύο ήπιο. Στα Γιάννενα, η θερμοκρασία ήταν 2,5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του χειμώνα, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 2,2 βαθμούς πάνω από την μέση τιμή της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο θερμότερος χειμώνας

Ο χειμώνας του 2023 – 24 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες περιόδους με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τις κανονικές. Σύμφωνα με το meteo.gr, ήταν ο θερμότερος χειμώνας που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμα και τον χειμώνα του 2015 – 16[^2^][2]. Επίσης, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι έξι θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του χειμώνα έχει αυξηθεί κατά 1.8 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2023 – 24 ήταν κατά 2 – 3 βαθμούς πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991 – 2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1 – 2 βαθμούς, ενώ σε καμία περιοχή της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας δεν ήταν κάτω από τους 0,5 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία νέα

Στο «σφυρί» Ιδιωτικό νησί στην Πρέβεζα – 3.750.000 ευρώ με οικοδομική άδεια για την κατασκευή ανεξάρτητων κατοικιών

Οι ελπίδες των 150 ιδιοκτητών νησιών ανά την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι πωλούνται,...

Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

Ξεκίνησε η κρίση στην αγορά σοκολάτας – Τεράστιες ελλείψεις κακάο

Ο κόσμος της σοκολάτας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις κακάο. Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα...

Άρτα: Αρτινοί επιχειρηματίες και πολίτες εξαπατήθηκαν από φιλανθρωπικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα – Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Άρτας για απάτη από φιλανθρωπικό οργανισμό με έδρα...

Περισσότερα

Ξεκίνησε η κρίση στην αγορά σοκολάτας – Τεράστιες ελλείψεις κακάο

Ο κόσμος της σοκολάτας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις κακάο. Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα...