ΑρχικήΉπειροςΑπό το ΠΓΝ Ιωαννίνων στο Νοσοκομείο της Άρτα: Ακτινολόγος «Εγκλωβισμένη» στο Εργασιακό...

Από το ΠΓΝ Ιωαννίνων στο Νοσοκομείο της Άρτα: Ακτινολόγος «Εγκλωβισμένη» στο Εργασιακό Χάος

Δημοσιεύθηκε:

«Εγκλωβισμένη» στο Νοσοκομείο Άρτας βρίσκεται μία ακτινολόγος, η οποία, αν και διορίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι αναγκασμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Νοσοκομείο Άρτας εδώ και πέντε μήνες, λόγω κενών στην Ακτινολογική Κλινική του νοσοκομείου της Άρτας.
Εκεί όπου υπηρετούσε και πριν τον διορισμό της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για δύο χρόνια και δύο μήνες, σε καθεστώς συνεχούς υπερεφημέρευσης, ιδίως μετά τον Φεβρουάριο του 2023, όταν αποχώρησαν δυο μόνιμοι συνάδελφοι του τμήματος, με μόνο μια ημέρα κανονικής άδειας ολόκληρο το 2023, γεγονότα που την οδήγησαν στην αναζήτηση άλλης θέσης.
Το περιστατικό καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, που κάνει λόγο για απαράδεκτη, υποτιμητική και επικίνδυνη αντιμετώπιση από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Άρτας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. «Αρχές Σεπτέμβρη και μάλιστα την ημέρα του διορισμού της στο ΠΓΝΙ δέχτηκε εντέλλεσθε για 3μηνη μετακίνηση στο ΓΝ Άρτας από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Λίγο πριν την εκπνοή του 3μήνου, της απεστάλη έγγραφο για νέα 3μηνη παράταση, με παράνομη απόφαση του διοικητικού διευθυντή του ΓΝ Άρτας, ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση τέτοιας εντολής. Ενώ η πέραν των αρχικών τριών μηνών νόμιμη παράταση, προϋποθέτει τη συναίνεση του μετακινούμενου ιατρού, ούτε ποτέ ρωτήθηκε, αλλά και σε δύο αναφορές της προς την 6η ΥΠΕ, με τις οποίες δηλώνει ρητά ότι δε συναινεί στην παράταση και επιθυμεί να γυρίσει στο ΠΓΝΙ όπου βρίσκεται η οργανική της θέση, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν απάντησε ποτέ, επικυρώνοντας, με αυτόν τον περιφρονητικό για τη συνάδελφο τρόπο, τον εξαναγκαστικό της εγκλωβισμό στο ΓΝ Άρτας», αναφέρει η ΕΙΝΗ.
Πέραν του εξαναγκαστικού εγκλωβισμού της ακτινολόγου, η ΕΙΝΗ επισημαίνει ότι η ύπαρξη μόνο ενός μόνιμου ακτινολόγου στο ΓΝ Άρτας οδηγεί στο να φορτώνεται με μεγάλο αριθμό εφημεριών πολύ πέραν του νόμιμου αριθμού των επτά. Χαρακτηριστικά τον μήνα Δεκέμβριο εφημέρευσε 11 ημέρες και μάλιστα την εβδομάδα 4 έως 10 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε τέσσερις ενεργείς εφημερίες σε πέντε ημερολογιακές ημέρες (4, 5 Δεκεμβρίου και 7,8 Δεκεμβρίου), με κίνδυνο τόσο της προσωπικής της υγείας αλλά και της ασφάλειας των ασθενών. Επίσης, εκείνη την εβδομάδα ήταν τελείως μόνη της όλες τις ημέρες στο πρωινό πρόγραμμα του νοσοκομείου (περιστατικά κλινικών, έκτακτα περιστατικά τόσο σε υπέρηχο, όσο και αξονικό τομογράφο). Τον μήνα Φεβρουάριο εκτέλεσε αριθμό οκτώ ενεργών εφημεριών με τέσσερις αργίες (δυο Σάββατα και δυο Κυριακές).
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι το Νοσοκομείο Άρτας της αρνείται την καταβολή εξόδων μετακίνησης από τα Γιάννενα, όπου διαμένει, στην Άρτα.

«Η άρνηση της κυβέρνησης να στελεχώσει τα τμήματα των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, μέσα από μαζικές και όχι σποραδικές προσλήψεις που αποτελούν αντικίνητρο για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιατρούς, οδηγεί στην επικίνδυνη για τους ασθενείς υποστελέχωση και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις ιατρών, που τους εξοντώνουν και συχνά οδηγούν σε παραιτήσεις τους.

Η κατ’ εξακολούθηση πρακτική αυτή των κυβερνήσεων, με στόχο να περικόψουν δαπάνες και να ανοίξουν τον δρόμο σε είσοδο ιδιωτών, έχει οδηγήσει και σε ακραία περιστατικά εγκλωβισμού, εργασιακής εξόντωσης, υποτίμησης της προσωπικότητας και ανατροπής κάθε προγραμματισμού ζωής», τονίζει η ΕΙΝΗ σε ανακοίνωσή της και διατυπώνει την απαίτηση προς την 6η ΥΠΕ να άρει άμεσα τον παράνομο εγκλωβισμό της ακτινολόγου, για να επιστρέψει στο ΠΓΝΙ, και να της καταβληθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. Επίσης, απαιτεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας να προσλάβει γιατρό εργασίας και να ξεκινήσει καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου, ώστε ξέρουν όσοι ασκούν διοίκηση ότι θα τους αποδίδονται συγκεκριμένες νομικές ευθύνες.

Ηπειρωτικός Αγών

Τελευταία νέα

Ένα ήσυχο μέρος: ημέρα πρώτη (A Quiet Place: Day One) από Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Η ταινία «Ενα Ησυχο Μέρος» του Τζον Κραζίνσκι και το σίκουελ της τρία χρόνια...

Ψηφιακή κάρτα: Μία ώρα «μπόνους» στους εργοδότες με την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από την 1η Ιουλίου μπαίνουν σε εφαρμογή τόσο η ψηφιακή κάρτα οργάνωσης του ωραρίου όσο και...

Φωτιά στα Τζουμέρκα – Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς ξέσπασε φωτιά στα Τζουμέρκα. Η πυρκαγιά...

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν 50χρονο σάτυρο

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν 50χρονο άντρα, μέσα σε αστικό λεωφορείο...

Περισσότερα