ΑρχικήΉπειροςΤο… ταμείο είναι μείον στην Ήπειρο από τους επισκέπτες εξ Αλβανίας!

Το… ταμείο είναι μείον στην Ήπειρο από τους επισκέπτες εξ Αλβανίας!

Δημοσιεύθηκε:

Θα μείνει ίσως ως το πιο… ιστορικό ανέκδοτο το «Αλβανός τουρίστας» της επί Χότζα εποχής, τότε που ήταν πραγματικά αδιανόητο να βρεθεί κάπου στον κόσμο πολίτης προερχόμενος από την σιδηρόφραχτη τότε γειτονική χώρα.

Κι αυτό βέβαια μας οδηγούσε σ’ ένα μηδενικό ισοζύγιο ανταλλαγών, αφού ούτε «πήγαινε» ούτε «έλα» υπήρχε από τον Χοτζικό «παράδεισο».

Σήμερα όμως μετά 30 σχεδόν χρόνια από το άνοιγμα των συνόρων, υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τις δύο γειτονικές χώρες και ποια είναι αυτά; Βεβαίως και υπάρχουν, αλλά μόνο για τη μία πλευρά, την αλβανική.

Και όσο αναφορά τις επενδύσεις υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρίες που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία, οι οποίες όμως, πλην ολίγων εξαιρέσεων, όχι μόνο δεν ευδοκίμησαν αλλά κατέγραψαν και ζημιές. Βέβαια, κάποιες μικρομεσαίες με τυροκομικά, αναψυκτικά, νερά κ.λ.π., κατόρθωσαν να επιβιώσουν κι αυτό γιατί προχώρησαν σε συνεργασία με ομογενείς Βορειοηπειρώτες.

Πραγματικά γεγονότα
Δεν θα σταθούμε όμως σήμερα σ’ αυτό. Θα δούμε μόνο το κομμάτι του τουρισμού και τα κέρδη που έχει η Ελλάδα απ’ αυτόν και ειδικότερα η Ήπειρος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Αλβανία ήταν η κύρια «πηγή» επισκεπτών στην Ήπειρο αφού το 2018 έφτασαν σ’ αυτή 231.000 άτομα, με δεύτερη τη Γερμανία (83.000) και τρίτη την Ιταλία (36.000).

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι οι Αλβανοί ήταν σχεδόν τριπλάσιοι από τους Γερμανούς και τετραπλάσιοι από τους Ιταλούς. Όμως, τα στοιχεία αυτά, αν συγκριθούν μόνο με τις διανυκτερεύσεις, θα αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα. Και να γιατί:

1) Oι 83.000 Γερμανοί πραγματοποίησαν 896.000 διανυκτερεύεις στην Ήπειρο. Δηλαδή, πάνω από 10 ο κάθε επισκέπτης.

2) Οι 63.000 Ιταλοί πραγματοποίησαν στην Ήπειρο 319.000 διανυκτερεύσεις. Πάνω από πέντε ο κάθε επισκέπτης.

3) Από τους 231.000 Αλβανούς πραγματοποιήθηκαν 316.000 διανυκτερεύσεις ή ποσοστό 1,4% περίπου ανά επισκέπτη.

Και βεβαίως οι εισπράξεις μόνο από τους 83.000 Γερμανούς έφτασαν τα 53 εκατ. ευρώ, ενώ από τους 231.000 Αλβανούς μόλις τα 40 εκατ. ευρώ!

Τα πραγματικά… οφέλη!
Οι παραπάνω είναι οι εισπράξεις. Ποια όμως είναι τα οφέλη αναλογικά με τα έσοδα; Για τους Γερμανούς αυτή η… ανάλυση δεν χρειάζεται, γιατί από μόνοι τους οι αριθμοί μαρτυρούν ότι όποια έξοδα κι αν υπάρχουν από τη φιλοξενία τους, υπερκαλύπτονται από τα έσοδα και φυσικά αφήνουν και κάποια σημαντικά κέρδη στους επαγγελματίες του τουρισμού. Όπως και για τους Ιταλούς, οι οποίοι επισκέπτονται για λίγες ημέρες τις παραλίες μας, συνήθως με τα φουσκωτά τους πλοιάρια.

Ποιοι όμως είναι οι 231.000 επισκέπτες εξ Αλβανίας και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη για την Ήπειρο;

Aν αφαιρέσει κανείς τις επισκέψεις των ομογενών μας που ζουν στα παραμεθόρια χωριά της γειτονικής χώρας, οι οποίοι έρχονται στην Ήπειρο για να ψωνίσουν και να δουν συγγενείς (αυτοί δεν ξεπερνούν το 10% των αφίξεων, δηλαδή δεν είναι πάνω από 20.000), οι υπόλοιποι είναι Αλβανοί που συνήθως έρχονται μέσω Κακαβιάς και, αφού κάνουν μία στάση για… καφέ στην πόλη των Ιωαννίνων, οι περισσότεροι μέσω Ιόνιας και Εγνατίας Οδού διασκορπίζονται παντού στην Ελλάδα!

Καυσαρέριο,σκουπίδια, χασίς…
Στην περιοχή της Ηπείρου τι αφήνουν λοιπόν; Το σίγουρο είναι ότι μας… χαρίζουν πολλά καυσαέρια, αφού το 90% των οχημάτων τους είναι πετρελαιοκίνητα και παλιάς τεχνολογίας… τα οποία φουλάρουν με καύσιμα στη χώρα τους!

Στη διαδρομή τους δε, απερίσκεπτα, πετούν στους δρόμους ό,τι περιττό έχουν μαζί τους, από κουτιά μπύρας, αναψυκτικών, χαρτιά, πλαστικά κ.α., ενώ το χειρότερο είναι ότι κάποιοι απ’ αυτούς κουβαλούν «εμπόρευμα θανάτου», δηλαδή χασίς ή σκληρά ναρκωτικά, όπως αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά από τα περιστατικά που αναφέρονται στο αστυνομικό δελτίο των Αρχών της Ηπείρου! Γέμισαν τα στέκια της νεολαίας στα Γιάννενα από χασισοφιξάκια, που κυκλοφορούν ακόμη και κοντά σε σχολεία…

Ας μη πανηγυρίζουμε!
Αυτές λοιπόν είναι οι χειροπιαστές «εισπράξεις» από τους Αλβανούς επισκέπτες στην Ελλάδα, που συνήθως έρχονται μέσω Ηπείρου, φουσκώνοντας έτσι με κάλπικα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού.

Παραλληλίζουν τους Αλβανούς τουρίστες με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια στιγμή η Ήπειρος εξακολουθεί, για μία ακόμη χρονιά, να προσελκύει πολύ μικρό ποσοστό ξένων επισκεπτών, μόλις το 2,4% (823.000 από τους οποίους σχεδόν το ένα τέταρτο είναι Αλβανοί) και βρίσκεται έτσι… σταθερά στην όγδοη θέση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας.

Με… μαϊμού τουρίστες εξ Αλβανίας και με ουσιαστικά ανύπαρκτα οφέλη, η Ήπειρος βρίσκεται στο ζενίθ της ανασφάλειας, μετρώντας ανυπολόγιστες ζημιές από κλοπές σπιτιών στις παραμεθόριες περιοχές, μέχρι και το θέρισμα των αρωματικών φυτών στα βουνά της.

Κυρίως όμως με το να έχει καταστεί σταυροδρόμι εμπόρων ναρκωτικών, το… ισοζύγιο κέρδη – ζημιές βαραίνει προς το δεύτερο σκέλος. Και δεν φαίνεται ότι αυτό σύντομα μπορεί να βελτιωθεί αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεν πατάξει την οργιάζουσα διαφθορά σε κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς. Όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν και βασικές προϋποθέσεις για να γίνουν κάποτε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς έως τότε ας μην πανηγυρίζουμε από τις επισκέψεις των 231.000 Αλβανών που κάθε χρόνο έρχονται στην περιοχή μας. Πολύ περισσότερες και σοβαρότερες είναι οι ζημιές και λίγα τα οφέλη.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Χρυσοθήρες στο Γεφύρι της Πλάκας: Μύθοι, Ιστορία και Παράνομες Δράσεις

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου, φαίνεται...

Ταβέρνα στα Βόρεια Τζουμέρκα τυλίγεται στις φλόγες – Ζημιές και μεταφορά του ιδιοκτήτη στο νοσοκομείο

Φωτιά ξέσπασε σε εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου – ταβέρνας στην τοπική κοινότητα Φορτοσίου, στη...

Δύο νέες θέσεις ιατρών εγκρίθηκαν για τα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς

Δύο νέες θέσεις ιατρών ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής εγκρίθηκαν για τα Κέντρα...

Προκήρυξη 5 θέσεων ιατρών στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 47381), προκηρύχθηκαν συνολικά πέντε (5)...

Περισσότερα