Οι Βρυξέλλες και η Ιερουσαλήμ στοχεύουν στη δημιουργία ενεργειακών διαδρομών που θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να αναδεικνύονται σε κεντρικούς κόμβους αυτής της προσπάθειας.
Η Αθήνα, με πιο ενεργό ρόλο, έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες, όπως η Διακυβερνητική Συμφωνία που υπογράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2024 ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Ισραηλινό Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας, Ελι Κοέν.
Η συμφωνία αυτή επικεντρώνεται στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector, ενός καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το τμήμα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, ενώ η υλοποίηση του έργου αναμένεται να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ. Παράλληλα, θα επιτρέψει την εξαγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Ελλάδας.
Η κατασκευή του καλωδίου προχωρά, με μελέτες βυθού και παραγωγή από τη Nexans, ενώ στο οικονομικό σκέλος προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών, όπως το fund Meridiam. Ενδιαφέρον έχει επίσης εκφραστεί από κεφάλαια των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.
Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο η ιδέα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed. Αν η αρχική διαδρομή (Ισραήλ–Κύπρος–Ελλάδα–Ιταλία) δεν είναι εφικτή, εξετάζεται μια εναλλακτική λύση: η δημιουργία ενός αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ με την Κύπρο, ενώ η μεταφορά από την Κύπρο θα γίνεται με πλοία LNG.
Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της περιοχής να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια και να δημιουργήσει ισχυρές υποδομές για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών.