Δημοτικά Κοιμητήρια στην Ήπειρο είναι στα όρια τους, όσον αφορά τη χωρητικότητά τους.
Για να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα στο νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Κοπάνων στην πόλη των Ιωαννίνων , που η οριστική του διευθέτηση θα προκύψει μόνο με νέο Κοιμητήριο, όπως λένε φορείς και κάτοικοι της πόλης, θα εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «…δίνεται το δικαίωμα να πραγματοποιείται η εκταφή από τον δήμο, μετά την παρέλευση επταετίας, και χωρίς την παρουσία συγγενών”.
Αν εντός 10 ημερών οι συγγενείς των αποβιωσάντων δεν ανευρεθούν ή δεν προσέλθουν να προγραμματίσουν την εκταφή, τότε ο δήμος θα ενεργήσει μονομερώς.
Πρόσφατα και ο δήμος Ηγουμενίτσας είχε κοινοποιήσει πως οι συγγενείς των νεκρών του Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, για τους οποίους η επταετής ταφή ή και η τυχόν νόμιμη επιπλέον παραμονή τους σε αυτό έληξε, οφεἰλουν να προβούν στην εκταφή των οστών , το συντομότερο δυνατό.
Διευκρινιζόταν ταυτόχρονα ότι “σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, να προβούμε στην αναγκαστική εκταφή των νεκρών, των οποίων τα οστά θα τοποθετηθούν σε χωνευτήριο”.
Ο υπερκορεσμός των τόπων ταφής σε πόλεις της Ηπείρου αποτελεί ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα.
Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπάρχει σχεδιασμός για νέο ενιαίο νεκροταφείο στην περιοχή μεταξύ Κατσικά και Μπάφρας, ωστόσο, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, εκτός από την εξεύρεση του οικοπέδου.
Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, με δεδομένο ότι πλέον έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι χώροι ταφής σε Κοιμητήρια και η ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων σ’ αυτά έχει καταστεί επιτακτική και εξαιρετικά επείγουσα, δεν μπορεί να επιδειχθεί ανοχή.
Έτσι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με εκκλήσεις για εκταφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ παλαιότερα στα Ιωάννινα είχε μειωθεί και το κόστος εκταφής, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των συγγενών.