ΑρχικήΚόσμοςΑποκαθίσταται η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία

Αποκαθίσταται η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία

Δημοσιεύθηκε:

Πανηγυρική έναρξη της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από περίπου δυο χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ συναντήθηκαν σήμερα στα κτήρια του Κοινοβουλίου, στο Στόρμοντ.

Ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε τον Taoiseach για την υποστήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης στην αποκατάσταση της τοπικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι «μια σταθερή, αποτελεσματική και επιτυχημένη Βόρεια Ιρλανδία ωφελεί πάρα πολύ τη σχέση ΗΒ-Ιρλανδίας».

Η εστίαση πλέον μπορεί να μετατοπιστεί «ομόφωνα» από τα θαλάσσια σύνορα ως επιπλοκή του Brexit, στα καθημερινά ζητήματα στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Ρίσι Σουνάκ συναντήθηκε επίσης με την πρώτη υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας που για πρώτη φορά έρχεται από το Σιν Φέιν (σοσιαλδημοκρατικό ιρλανδικό και βορειοιρλανδικό κόμμα) και την αναπληρώτρια πρώτη υπουργό από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα που κρατούσε την πρωθυπουργία έως τώρα, σήμερα το πρωί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχει ήδη συμφωνήσει να ζητήσει περισσότερα χρήματα πέραν των 3 δισεκατομμυρίων λιρών που παρέχονται για την αποκατάσταση του Στόρμοντ.

«Αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος», παραδέχτηκε ο Ρίσι Σούνακ, και η αίσθηση ανακούφισης και αισιοδοξίας στην περιοχή  είναι διάχυτη.

Η εξουσία στο Στόρμοντ έμενε κενή από τον Μάιο του 2022 και αποκαταστάθηκε στις 3 Φεβρουαρίου εφόσον το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα συμφώνησε να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία κατέχοντας την αναπληρωματική κρατική θέση.

 

 

Λονδίνο, ανταπόκριση – Ευδοξία Λυμπέρη – ertnews.gr

Τελευταία νέα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απογοήτευση και Αποδοκιμασία για την Κυβερνητική Πολιτική του Κυριακού Μητσοτάκη

Μια νέα δημοσιότητα της Metron Analysis αποκαλύπτει την αυξανόμενη απογοήτευση και αποδοκιμασία των πολιτών...

Στη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια 3.193 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ηπείρου

3.193 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ηπείρου ξεκινούν τις πανελλαδικές...

Απίστευτο περιστατικό μεταξύ συγχωριανών: 50χρονος προσπάθησε να σκοτώσει 27χρονο πατώντας τον με το τρακτέρ

Απίστευτο περιστατικό μεταξύ συγχωριανών εκτυλίχθηκε στο Μικρό Περιβολάκι Βελεστίνου στον Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας...

«Τρέχει» η οικοδομή στην Ήπειρο – Πρώτη στην κατάταξη με άνοδο 115,9%

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, αντανακλώντας τη γενικότερη ανάπτυξη του...

Περισσότερα