Ένας οινοπαραγωγός στην Αυστρία ανακάλυψε οστά προϊστορικών μαμούθ που χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή στην διάρκεια ανακαίνισης στο κελάρι του, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Ο Αντρέας Πέρνερστορφερ ανακάλυψε εκατοντάδες οστά μαμούθ, θαμμένα βαθιά στο κελάρι του, στο χωριό Γκόμπερλσμπουργκ, στην περιοχή Κρεμς, δυτικά της Βιέννης. Ανέφερε το εύρημά του στις αρχές, οι οποίες τον παρέπεμψαν στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.
«Νόμιζα ότι ήταν απλώς ένα κομμάτι ξύλο που άφησε ο παππούς μου. Αλλά μετά το έσκαψα λίγο και τότε θυμήθηκα ότι στο παρελθόν ο παππούς μου έλεγε ότι είχε βρει δόντια. Και τότε σκέφτηκα αμέσως ότι επρόκειτο για μαμούθ», δήλωσε ο Πέρνερστορφερ στην Αυστριακή Ραδιοφωνία (ORF).
Σε ανακοίνωσή της, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών αναφέρει ότι πρόκειται για «το πιο σημαντικό εύρημα εδώ και πάνω από 100 χρόνια». Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα οστά ανήκουν σε τουλάχιστον τρία μαμούθ και είναι ηλικίας μεταξύ 30.000 και 40.000 ετών. Ωστόσο, σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν την ηλικία των οστών χρονολογώντας το κάρβουνο από το κελάρι.
Η αρχαιολόγος της Αυστριακής Ακαδημίας Χάνα Πάροου-Σουσόν δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα της κατάφερε να ερευνήσει ένα τέτοιο εύρημα χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής κυνηγούσαν τα μαμούθ.
«Μπορεί να τα κυνήγησαν οι άνθρωποι ή να έπεσαν σε παγίδα» ανέφερε η Ακαδημία. Τα οστά, θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Παρόλο που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιετίες, τα μαμούθ συνεχίζουν να γοητεύουν τους επιστήμονες.
zougla.gr