ΑρχικήΚόσμοςΕκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του κακάο - Πιο ακριβό από...

Εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του κακάο – Πιο ακριβό από τον χαλκό ξεπέρασε τα 9.000 δολάρια, πριν το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε:

Πάνω από 700 δολάρια ανά μετρικό τόνο αυξήθηκε η τιμή του κακάο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 9.000 δολάρια, καθώς ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών, περίοδος κατά την οποία αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για σοκολάτα στη Δύση.

Το κακάο συνέχισε την ανοδική του πορεία, ξεπερνώντας τα 9.000 δολάρια για πρώτη φορά – καθώς οι ελλείψεις πλήττουν την αγορά και οι παραγωγοί σοκολάτας αγωνίζονται για να αποκτήσουν νέες προμήθειες των πολυπόθητων πλέον καρπών του κακαόδεντρου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αυξάνοντας τα κέρδη μετά τα νέα για τις δυσκολίες χρηματοδότησης στη Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο.

Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβαση της σε μια βασική χρηματοδοτική διευκόλυνση, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο την έχει αφήσει χωρίς αρκετή παραγωγή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου γνωστή ως Cocobod, βασίζεται σε ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους αγρότες κακάο για τη σοδειά τους.

Οι τιμές είναι αυξημένες κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Η κακή συγκομιδή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο, και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής αλλού, προκαλούν τεράστιους κλυδωνισμούς στον κλάδο.

Το «ράλι» οδήγησε τις τιμές στα 10.000 δολάρια – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες – και μάλιστα έκανε το κακάο πιο ακριβό από τον βιομηχανικό μεταλλικό χαλκό.

Η αναταραχή στην αγορά κακάο αναμένεται να κρατήσει ψηλά το κόστος της σοκολάτας όλο το χρόνο. Τα πασχαλινά αυγά γίνονται ήδη πιο ακριβά λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη ράβδων ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες του κακάο και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες

Ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι κερδοσκόποι στην πραγματικότητα αποσύρονται από την αγορά. Το ανοιχτό ενδιαφέρον – ο αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν – μειώθηκε από το υψηλότερο σημείο στο τέλος Ιανουαρίου και οι διαχειριστές χρημάτων μείωσαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματά τους σε χαμηλό ενός έτους την τελευταία εβδομάδα.

Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση της προσφοράς. Οι εισερχόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που στοχεύουν να σταματήσουν την πώληση προϊόντων που καταστρέφουν δάση- μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους κορυφαίους σοκολατοποιούς του «μπλοκ» να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Η εστίαση τώρα στρέφεται στην επερχόμενη μεσαία καλλιέργεια της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της κορυφαίας παραγωγού στην Ακτή του Ελεφαντοστού αναμένει ότι θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

 

 

 

Τελευταία νέα

Ο Εξορκισμός: Ένα υπερφυσικό θρίλερ τρόμου του Τζόσουα Τζον Μίλερ με τον Ράσελ Κρόου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Ο Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία τρόμου, «The Pope's Exorcist». Ο ηθοποιός μεταμορφώνεται στον διάσημο...

Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική (μεταγλωττισμένο) – Από Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Η ακαταμάχητη τρυφερότητα των πάντα (όπως την αγαπήσαμε και στα... «Κουνγκ-φου Πάντα») και τα...

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από σήμερα Πέμπτη 04 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Horizon: Ένα αμερικανικό έπος - Ο Κέβιν Κόστνερ κατακτά εκ νέου την Άγρια Δύση Τo...

Έρχεται στην Πρέβεζα και στην Άρτα η Παιδική παράσταση ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τρίτη 2 Ιουλίου στο Κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος", στις 21.00 ΑΡΤΑ: Τετάρτη 3 Ιουλίου στο...

Περισσότερα