ΑρχικήΚόσμοςΕντοπίστηκε ο ιός Oropouche: Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση νέας πανδημίας

Εντοπίστηκε ο ιός Oropouche: Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση νέας πανδημίας

Δημοσιεύθηκε:

Ο βραδύπους με τα τρία δάχτυλα, που ζει στη λεκάνη του Αμαζονίου, δεν είναι γνωστός για την ταχύτητά του. Τα ζώα κινούνται σχεδόν σαν να ήταν σε αργή κίνηση.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τον ιό Oropouche που μεταφέρουν. Μέρος της οικογένειας των αρβοϊών, που περιλαμβάνει τον Ζίκα και τον Δάγγειο πυρετό, υπόκειται σε εκρηκτικές εκρήξεις μετάδοσης.

Μια επιδημία που έπληξε το Μπέλεμ, στην πολιτεία Πάρα του Αμαζονίου της Βραζιλίας, το 1961, μόλυνε 11.000 ανθρώπους μέσα σε εβδομάδες. Τώρα ο ιός Oropouche βρίσκεται ξανά σε… κίνηση στη Νότια Αμερική, ανησυχώντας τους ειδικούς σχετικά με την καταστροφική απειλή για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής.
Οι λοιμώξεις εξαπλώνονται πολύ πιο μακριά από τη ζούγκλα, όπου ο Oropouche ήταν παραδοσιακά ενδημικός. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Βραζιλία κατέγραψε 5.530 κρούσματα, σε σύγκριση με μόλις 836 το σύνολο του 2023.

Κρούσματα έχουν επίσης σημειωθεί στη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και ακόμη πιο ανησυχητικά πέρα ​​από τον ωκεανό στην Κούβα. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του culicoides paraensis και των κουνουπιών Aedes, έχει τη δυνατότητα να είναι ο επόμενος που θα προκαλέσει μεγάλο ξέσπασμα στη Νότια Αμερική.

Η ήπειρος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιδημίες του Ζίκα και της Τσικουνγκούνια την περασμένη δεκαετία και τώρα αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες επιδημίες του δάγκειου πυρετού. Οι λοιμώξεις από τον Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν τη γέννηση βρεφών με μικροκεφαλία, μη φυσιολογική μικρότητα του κεφαλιού και άλλες συγγενείς δυσπλασίες, καθώς και πρόωρο τοκετό και αποβολή.

«Είναι μέρος ενός προτύπου τα τελευταία χρόνια όπου η Αμερική βλέπει πιο διαδεδομένα κρούσματα ασθένειας που μεταδίδεται από φορείς: φέτος είναι ιδιαίτερα κακή για τον δάγκειο πυρετό με ανησυχίες επίσης για τον ιό Chikungunya και τώρα κρούσματα Oropuche», δήλωσε ο Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στην Telegraph.

«Οι άνθρωποι στη Βραζιλία ανησυχούν μήπως ένας ακόμη αρβοϊός αποκτήσει έδαφος, καθώς έχουν πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα –υγειονομικό και οικονομικό– για την εισαγωγή του Ζίκα και της Τσικουνγκούνια τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

 

 

 

Πηγή: The Telegraph

Τελευταία νέα

Έρευνα σοκ: Το 1/3 των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Οι καντίνες του δρόμου συχνά κατηγορούνται για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς η τροφιμογενής...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το «πόρισμα» follower περί εγκυμοσύνης και η απάντηση που έδωσε

Αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν η Σταματίνα Τσιμτσιλή ετοίμασε βαλίτσες για τον...

Γαρυφαλλιά Καληφώνη: «Ένας 35άρης να είναι με ένα κοριτσάκι 20 χρονών είναι προβληματικό…»

Τις απόψεις της γύρω από τα μεγάλα ηλικιακά χάσματα σε σχέσεις μοιράστηκε η Γαρυφαλλιά...

Περισσότερα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το «πόρισμα» follower περί εγκυμοσύνης και η απάντηση που έδωσε

Αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν η Σταματίνα Τσιμτσιλή ετοίμασε βαλίτσες για τον...