ΑρχικήΚόσμοςΕπαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector που συνδέει υποθαλάσσια την Εσθονία και τη...

Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector που συνδέει υποθαλάσσια την Εσθονία και τη Φινλανδία

Δημοσιεύθηκε:

Ένας αγωγός αερίου στη Βαλτική θάλασσα που υπέστη σοβαρές ζημιές πέρυσι σε ένα συμβάν που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αστυνομική διερεύνηση επανέλαβε σήμερα (22/4) την εμπορική λειτουργία του όπως είχε προβλεφθεί έπειτα από μήνες επισκευών, ανέφερε η εταιρία διαχείρισης δικτύου Gasgrid Finland.

Ο αγωγός αερίου Balticconnector, που συνδέει υποθαλάσσια την Εσθονία και τη Φινλανδία, υπέστη σοβαρές ζημιές τον Οκτώβριο μαζί με τρία καλώδια τηλεπικοινωνιών, πλήτοντας την ενεργειακή ασφάλεια και σημαίνοντας συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο Balticconnector λειτουργεί κανονικά”, δήλωσε στο Reuters ο Τζάνε Γκρόνλουντ, στέλεχος της Gasgrid.

Περίπου 60 GWh φυσικού αερίου θα κατευθυνθούν από τη Φινλανδία προς την Εσθονία σήμερα, πρόσθεσε.

Η φινλανδική αστυνομία έχει κατονομάσει το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewNew Polar Bear ως βασικό ύποπτο γα την πρόκληση της ζημιάς, λέγοντας πέρυσι πως ήταν πολύ νωρίς για να πει αν ήταν ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

Μια μεγάλη άγκυρα, που φέρεται να ανήκε στο κινεζικό πλοίο, βρέθηκε κοντά στον αγωγό και οι ερευνητές είπαν πως ο αγωγός και τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια είναι πιθανόν να έσπασαν όταν η άγκυρα σύρθηκε στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Φινλανδία έχει πει πως είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με το συμβάν και πως οι κινεζικές αρχές υποσχέθηκαν να συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα για τον αγωγό.

“Υπάρχει πρόοδος στην έρευνα και έχουμε συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές στην επίλυση της υπόθεσης”, ανέφερε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI) της Φινλανδίας.

Το κινεζικό πλοίο παραμένει στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με την αστυνομία.

“Το φορτηγό πλοίο NewNew Polar Bear και η άγκυρά του θεωρείται ότι συνδέονται με τη ζημιά στον αγωγό”, ανέφερε το NBI, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν πιθανόν μήνες προτού ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ζημιές στον αγωγό Balticconnector σημειώθηκαν έναν χρόνο μετά τις εκρήξεις το 2022 που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους αγωγούς Nord Stream, που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Κανένας ύποπτος δεν έχει κατονομαστεί σε σχέση με εκείνες τις εκρήξεις.

Υπεύθυνες για τη λειτουργία του Balticconnector είναι η εσθονική εταιρία Elering και η φινλανδική Gasgrid, στην κάθε μία από τις οποίες ανήκει το 50% του αγωγού.

Ο αγωγός έχει μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης προς βορρά μετά τις επισκευές λόγω της ενίσχυσης της διασύνδεσης Λετονίας-Λιθουανίας, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων στην περιοχή, έχει πει η Φινλανδία.

 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ertnews.gr

Τελευταία νέα

Πώς να Εξοικονομήσετε Βενζίνη με Σωστή Οδήγηση: 5 Απλές Συμβουλές

Οι μετακινήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο υψηλές και αν φτάσουν οι τιμές των...

Αρχαίοι Αιγύπτιοι: Πρωτοποριακές Χειρουργικές Επεμβάσεις για τον Καρκίνο 4.000 Χρόνια Πριν (Φωτογραφίες)

Αρχαία αιγυπτιακά ιατρικά κείμενα αποκαλύπτουν ότι οι θεραπευτές της εποχής ήταν εξοικειωμένοι με τον...

Σε Βαρύ Πένθος η Βάνα Μπάρμπα: Συγκλονίζει με τα Λόγια της για την Απώλεια – “Αισθάνομαι μετέωρη και μουδιασμένη”

Η Βάνα Μπάρμπα σε πρόσφατη συνέντευξη της περιέγραψε την ψυχολογική της κατάσταση, λίγες μέρες μετά τον...

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Το app στο κινητό που τη… «λαχτάρησε»! «Με φύλαξε ο Θεός!»

Παραλίγο να πέσει θύμα απάτης και μάλιστα μέσα σε τράπεζα η Νάνσυ Ζαμπέτογλου όπως...

Περισσότερα