Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδίκησαν τη νίκη μετά την κήρυξη εκεχειρίας το Σαββατοκύριακο, η οποία έφερε τις δύο πυρηνικές δυνάμεις πίσω από το χείλος του πολέμου.
Μετά από ημέρες κλιμακούμενων συγκρούσεων που κορυφώθηκαν με την εκτόξευση πυραύλων και drone από τις δύο πλευρές εναντίον των σημαντικότερων στρατιωτικών βάσεων της άλλης – το πιο κοντινό σημείο που έχουν φτάσει σε πλήρη πόλεμο εδώ και δεκαετίες – η εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κηρύχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο το βράδυ.
Ωστόσο, μέχρι το πρωί της Κυριακής η κατάσταση ήταν ήρεμη και στις δύο πλευρές των συνόρων, γεγονός που οδήγησε πολλούς να ελπίζουν ότι η εύθραυστη ειρήνη θα διατηρηθεί. Κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την έναρξη των παραβιάσεων, ενώ το Πακιστάν δήλωσε ότι παραμένει «προσηλωμένο στην πιστή εφαρμογή της εκεχειρίας».
Ο ινδικός στρατός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μετέφερε μέσω της «απευθείας γραμμής» με το Πακιστάν το μήνυμα ότι, σε περίπτωση νέων διασυνοριακών προκλήσεων, «η πρόθεσή μας είναι σαφής και αποφασιστική να ανταποκριθούμε με σφοδρότητα».
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν χαρακτήρισαν την κατάπαυση του πυρός ως νίκη, πυροδοτώντας ένα κύμα εθνικιστικού ενθουσιασμού και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινγκ, δήλωσε την Κυριακή ότι «ο βρυχηθμός των ινδικών δυνάμεων έφτασε μέχρι το Ραβαλπίντι, το ίδιο το αρχηγείο του πακιστανικού στρατού».
Είπε ότι η στρατιωτική επίθεση, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Σιντούρ», «δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική ενέργεια, αλλά ένα σύμβολο της πολιτικής, κοινωνικής και στρατηγικής βούλησης της Ινδίας».
Παρέλαση… νίκης στο Πακιστάν
Στο Πακιστάν, πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις κοντά στα σύνορα για να καλυφθεί ο στρατός με λουλούδια, και ο πρωθυπουργός, Σεμπάζ Σαρίφ, κήρυξε την 11η Μαΐου ημέρα «αναγνώρισης της αντίδρασης των ενόπλων δυνάμεων στην πρόσφατη ινδική επιθετικότητα».
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Dawn του Πακιστάν, ο σχολιαστής Μπακίρ Σατζάντ χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «υπολογισμένη νίκη» του Πακιστάν, που «απέκλεισε κατηγορηματικά από την πολύ ισχυρότερη Ινδία το στρατιωτικό πλεονέκτημα και τη διπλωματική ρητορική που επιδίωκε να κυριαρχήσει».
Σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν πάρτι και συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, ιδίως στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, το οποίο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των επιθετικών διασυνοριακών βομβαρδισμών που διήρκεσαν εβδομάδες.
Ο Ράτζα Φαρούκ Χάιντερ Χαν, πρώην ηγέτης του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, ηγήθηκε μιας εορταστικής συγκέντρωσης κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα του Κασμίρ. «Γιορτάζουμε σήμερα την ανδρεία των ενόπλων δυνάμεών μας που μας υπερασπίστηκαν», δήλωσε.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Τραμπ για τη συμβολή του στην επίλυση της σύγκρουσης. «Αυτή τη φορά ήμασταν πολύ κοντά στον πόλεμο, οπότε η εμπλοκή του ήταν πολύ ευπρόσδεκτη. Πρέπει όμως να πούμε ότι χωρίς τη μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος του Κασμίρ, δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή».
Η Σαχάντ, κάτοικος της κοιλάδας Νεελούμ στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, δήλωσε ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν οι πιο τρομακτικές της ζωής της. «Κανείς δεν μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένος από εμάς, καθώς ζούμε υπό τη σκιά των συνοριακών φυλακίων και των ινδικών πυροβολισμών. Όλοι είναι χαρούμενοι που επανήλθε η κανονική μας ζωή», είπε.
Πανηγυρισμοί και στην Ινδία!
Εορτασμοί έγιναν και στην ινδική πλευρά των συνόρων. Ωστόσο, κάτοικοι κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα δήλωσαν ότι, αν και η κατάπαυση του πυρός είναι ευπρόσδεκτη, δεν λύνει το βαθύτερο πρόβλημα της συχνά αιματηρής διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, η οποία χρονολογείται από τη διαίρεση της Ινδίας το 1947.
Ο Λάλ Ντιν, 55 ετών, κάτοικος του Πουντς, της πιο πληγείσας περιοχής κατά μήκος των ινδικών συνόρων στο Κασμίρ, όπου εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διασυνοριακά πυρά, είπε ότι οι Κασμίριοι έχουν δει την ίδια κατάσταση – «προσωρινές εκεχειρίες που μεσολάβησαν παγκόσμιες δυνάμεις» – πολλές φορές στο παρελθόν.
«Το βασικό ζήτημα παραμένει άλυτο – οι στρατιώτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με όπλα και άρματα», είπε. «Σήμερα ήταν μια διαμάχη, αύριο θα είναι μια άλλη, και τα όπλα θα βροντήσουν ξανά, παγιδεύοντας πολίτες όπως εμένα στη διασταυρούμενη πυρκαγιά. Είμαστε απλά αριθμοί σε αυτή τη σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων. Παρακαλώ και τις δύο πλευρές: επιλύστε τις διαφορές σας, ζήστε ειρηνικά και αφήστε μας να ζήσουμε».
Μετά από εβδομάδες εντεινόμενων εντάσεων, οι επιθέσεις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν ινδικά πύραυλοι χτύπησαν εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν, σκοτώνοντας 31 άτομα. Η Ινδία δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο «τρομοκρατικές υποδομές και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών» ως αντίποινα για μια επίθεση στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία στα τέλη του περασμένου μήνα, κατά την οποία μαχητές σκότωσαν 25 ινδουιστές τουρίστες και έναν οδηγό, για την οποία κατηγόρησε εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την κατηγορία της Ινδίας προς το Πακιστάν για δύο συνεχόμενες νύχτες επιθέσεων με drones.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έλαβαν σημαντικό μέρος της αναγνώρισης για τη μεσολάβηση στην κατάπαυση του πυρός του Σαββάτου, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντ. Βανς να έχουν περάσει 48 ώρες σε έντονες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, καταφέρνοντας τελικά να τις πείσουν να καταθέσουν τα όπλα το Σάββατο. Αναγνώριση έλαβαν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Βανς είχε αρχικά δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δική μας υπόθεση». Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, η στάση τους άλλαξε μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι η σύγκρουση ενέχει κίνδυνο να κλιμακωθεί σε πλήρη πυρηνική απειλή.
Ο ενεργός ρόλος που φέρεται να διαδραμάτισε η ΗΠΑ στην κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών κλήσεων του ίδιου του Τραμπ, φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον του προέδρου για την υποήπειρο και δεσμεύτηκε να αυξήσει σημαντικά το εμπόριο τόσο με την Ινδία όσο και με το Πακιστάν.
Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, εκπρόσωποι του ινδικού στρατού έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεσή τους εναντίον του Πακιστάν και ισχυρίστηκαν ότι ήταν το Πακιστάν που ζήτησε πρώτα την κατάπαυση του πυρός.
Η Ινδία ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες της σκοτώθηκαν από πυρά του Πακιστάν πέρα από τα σύνορα και ισχυρίστηκε ότι το Πακιστάν έχασε περίπου 40 στρατιώτες σε πυρά κατά μήκος της γραμμής ελέγχου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε 100 τρομοκράτες που ζούσαν πέρα από τα σύνορα στο Πακιστάν. Οι αριθμοί δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «κατέρριψε μερικά πακιστανικά αεροσκάφη», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ερωτηθείσα για τους ισχυρισμούς του Πακιστάν, που υποστηρίζονται από ανάλυση των συντριμμάτων από εμπειρογνώμονες, ότι πακιστανικά πυραύλα κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων και γαλλικά αεροσκάφη Rafale αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η Ινδία απάντησε ότι «οι απώλειες είναι μέρος του.