ΑρχικήΚόσμοςΛιβύη: Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα εξοπλίζονται με drones – Αναπόφευκτη η νέα ανάφλεξη

Λιβύη: Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα εξοπλίζονται με drones – Αναπόφευκτη η νέα ανάφλεξη

Δημοσιεύθηκε:

Οι διαφορές μεταξύ των πολιτοφυλακών στη δυτική Λιβύη, ειδικά στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, κορυφώνονται και ήδη οι αναλυτές μιλούν για κούρσα εξοπλισμών που θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της εκεχειρίας στη χώρα.

Η ευρωπαϊκή ναυτική στρατιωτική αποστολή, γνωστή ως «Επιχείρηση Ειρήνη», παρακολούθησε έναν αριθμό πτήσεων προς τη Λιβύη τον περασμένο μήνα, οι οποίες περιλάμβαναν την προμήθεια drones.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν την παρουσία ασυνήθιστης δραστηριότητας σε αεροπορικές βάσεις στα δυτικά της χώρας, ειδικά στο αεροδρόμιο Mitiga, όπου πραγματοποιείται εκπαίδευση σε νέα όπλα.

Σύμφωνα με αναλυτή της International Crisis Group, οι αντίπαλες πολιτοφυλακές υποστηρίζονται από «ξένους παίκτες».

Οι νέες συμμαχίες ένοπλων ομάδων χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο υποστηρίζει την απερχόμενη κυβέρνηση και βασίζεται σε δυνάμεις που συνδέονται με τους «Ghinwa Al-Kakli, Imad Al-Trabelsi, Muhammad Bahroun (Al-Far). Ο Abdel Salam Zoubi και ο Omar Boughdada», σύμφωνα με τον πολιτικό ερευνητή Muhammad Qashout.

Όσο για το άλλο κόμμα, περιλαμβάνει άτομα των οποίων τα συμφέροντα συγκλίνουν ενάντια στην κυβέρνηση του Abdul Hamid Al-Dabaiba και είναι οι «Abdul Raouf Kara, Osama Al-Juwaili, Bashir Khalafallah (Al-Baqara), Haitham Al-Tajouri και Ayoub. Μπούρας», σύμφωνα με τον Qashout.

Ο πολιτικός ερευνητής πιστεύει ότι δυτικές χώρες επιδιώκουν να “ρευστοποιήσουν” την κατάσταση στη δυτική περιοχή μέσω μιας σύγκρουσης που χαρακτηρίζεται «αναπόφευκτη» και ως θέμα χρόνου.

Ο Λίβυος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mahmoud Al-Dumaili περιγράφει το νέο κύμα εξοπλισμών που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη, μιλώντας για ένα ουκρανικό αεροπλάνο φορτωμένο με εξοπλισμό και όπλα που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Misrata, σημειώνοντας ότι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα όπλα είχαν ήδη παραδοθεί σε πολιτοφυλακές στην Τρίπολη.

Ομοίως, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας περίμενε «οι συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών να ξαναρχίσουν ξανά». Αυτό είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, επιπλέον του γεγονότος ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση δεν θέλουν στην πραγματικότητα να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση και να διεξαχθούν εκλογές».

Από την πλευρά του, ο Λίβυος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Muhammad Al-Tarhouni, προειδοποίησε ότι εισάγονται drone για το οπλοστάσιο των αντιμαχόμενων και επισημαίνει: «Μια μεγάλη καταστροφή μπορεί να συμβε εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών».

Ο Αλ Ταρχούνι ανέφερε στο σχόλιό του στο «Sky News Arabia» ότι τα drones είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται, αλλά σε μικρή κλίμακα.

 

 

 

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας, ertnews.gr

Τελευταία νέα

Έρευνα σοκ: Το 1/3 των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Οι καντίνες του δρόμου συχνά κατηγορούνται για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς η τροφιμογενής...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το «πόρισμα» follower περί εγκυμοσύνης και η απάντηση που έδωσε

Αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν η Σταματίνα Τσιμτσιλή ετοίμασε βαλίτσες για τον...

Γαρυφαλλιά Καληφώνη: «Ένας 35άρης να είναι με ένα κοριτσάκι 20 χρονών είναι προβληματικό…»

Τις απόψεις της γύρω από τα μεγάλα ηλικιακά χάσματα σε σχέσεις μοιράστηκε η Γαρυφαλλιά...

Περισσότερα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το «πόρισμα» follower περί εγκυμοσύνης και η απάντηση που έδωσε

Αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν η Σταματίνα Τσιμτσιλή ετοίμασε βαλίτσες για τον...