ΑρχικήΚόσμοςΟι «εγκληματίες του ελαιολάδου»: Σπείρα προσπαθούσε να πουλήσει στην παγκόσμια αγορά νοθευμένο...

Οι «εγκληματίες του ελαιολάδου»: Σπείρα προσπαθούσε να πουλήσει στην παγκόσμια αγορά νοθευμένο ελαιόλαδο. 

Δημοσιεύθηκε:

Η παγκόσμια άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου που έχουν τριπλασιαστεί από το 2019 αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ, προσφέρουν ευκαιρία για δράση σε εγκληματικές συμμορίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Οι ληστείες σε αποθήκες, οι λογιστικές απάτες και η νόθευση του λαδιού αυξάνονται στις ελαιοπαραγωγούς χώρες, ενώ με αυξανόμενη συχνότητα συμμορίες…με αλυσοπρίονα κόβουν κλαδιά, ακόμη και ολόκληρα δέντρα σε αφύλακτους ελαιώνες.

Τα εγκλήματα επιδεινώνουν την αγωνία μεταξύ των καλλιεργητών που δίνουν ήδη μάχη με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ζεστοί χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Το τελευταίο κρούσμα εγκληματικής δράσης καταγράφηκε στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου οι αρχές ξεσκέπασαν μία σπείρα εγκληματιών που προσπάθησαν να μετατρέψουν την κρίση στον κλάδο του ελαιολάδου σε ευκαιρία πλουτισμού.

11 ύποπτοι και 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου

Οι αστυνομικές αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία συνέλαβαν 11 άτομα και κατέσχεσαν περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου, μετά την αποκάλυψη μιας διεθνούς συμμορίας που προσπαθούσε να «θησαυρίσει» μετατρέποντας φθηνά λάδια σε ακριβότερα αντίστοιχά τους, με τη βοήθεια εξελιγμένων μεθόδων. Η έρευνα, που διεξήχθη από την Ισπανική Πολιτοφυλακή σε συνεργασία με τους Ιταλούς αστυνομικούς και την Europol, οδήγησε σε επιδρομές και στις δύο χώρες και στην έρευνα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς επεξεργασίας ελιάς στις ισπανικές επαρχίες Θιουδάδ Ρεάλ, Χαέν και Κόρδοβα.

Οι υποψίες γεννήθηκαν για πρώτη φορά αφού οι αξιωματούχοι της Πολιτοφυλακής ανακάλυψαν «μια σειρά από ατασθαλίες» κατά την επιθεώρηση ενός φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο στην πόλη Θιουδάδ Ρεάλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλης-Λα Μάντσα. Σύντομα αποκάλυψαν μια συντονισμένη επιχείρηση στην Ισπανία και την Ιταλία με στόχο τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

«Στην Ισπανία, χρησιμοποίησαν μια εταιρεία που συνδέθηκε με την απόκτηση ελαιολάδων χαμηλότερης ποιότητας για να κάνουν αλλαγές σε θολά και κακής ποιότητας λάδια και να τα μετατρέψουν σε παρθένα και εξαιρετικά παρθένα λάδια και στη συνέχεια να τα πουλήσουν παραποιώντας έγγραφα», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

«Ανέμειξαν θολά έλαια -ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου -με ελαιόλαδο καλύτερης ποιότητας, έτσι ώστε να λάβουν τα σωστά επίπεδα λιπών και [άλλων ουσιών] και να επιτρέψουν την πώλησή τους. Επίσης, εμπόδισαν τον εντοπισμό τους με το να μην καταχωρίσουν τα λάδια των εταιρειών τους».

Το Σώμα Καραμπινιέρων στην Ιταλία ανακάλυψε μια παρόμοια επιχείρηση παραποίησης που αφορούσε δύο σημαντικές εταιρείες επεξεργασίας ελαιολάδου στην Ιταλία. «Οκτώ ταυτόχρονες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία και συνελήφθησαν 11 άτομα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ως αποτέλεσμα των ερευνών, κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.200 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου έτοιμου να διατεθί στην αγορά, μαζί με 91.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα οχήματα υψηλής ποιότητας. Ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν επίσης μπλοκαριστεί».

Η έκρηξη στις τιμές του ελαιολάδου

Η είδηση της κατάσχεσης βλέπει το φως εν μέσω της έκρηξης των τιμών του ελαιολάδου καθώς η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν δυσμενώς τις ευρωπαϊκές σοδειές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, λιγότερο από τη συγκομιδή του περασμένου έτους και σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από την παγκόσμια ζήτηση των περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων.

Thieves steal olive oil in Spain after heatwave causes prices to soar

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, παράγοντας περίπου το 45% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ οι ιταλικές ετικέτες ελαιολάδου αντιπροσωπεύουν περίπου το 20%. Αυτές οι δύο χώρες προσφέρουν διάφορα είδη ελαιολάδου, το καθένα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Η ισπανική παραγωγή έχει πληγεί από ξηρασία και καύσωνα άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ η κρίση επιδεινώθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Η Ισπανία, η οποία παράγει το μισό ελαιόλαδο που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να παράξει 765.000 τόνους φέτος, περισσότερους από τους 664.00 τόνους που παρήχθησαν λόγω της κακής συγκομιδής του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που θα μπορούσε να υπολογιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη βραχυπρόθεσμη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις γεωργικές προοπτικές, τα εννέα μέλη του μπλοκ που καλλιεργούν ελιές αναμένεται να παράξουν 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ελαιολάδου την καλλιεργητική περίοδο 2023/24. Ενώ αυτή η πρόβλεψη είναι 9% πάνω από το χαμηλό ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν, εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 2,13 εκατομμυρίων τόνων που παρήχθησαν μεταξύ 2017/2018 και 2021/20

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημειωτέον δεν είναι το μοναδικό ισπανικό γαστρονομικό προϊόν που έπεσε θύμα εγκληματικών συμμοριών τα τελευταία χρόνια. Τον Μάιο του 2021, ισπανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί συνέλαβαν 17 άτομα και κατέσχεσαν μισό τόνο σαφράν αφού διέλυσαν μια συμμορία που φέρεται να εισήγαγε το μπαχαρικό από το Ιράν, το συσκεύασε και το διέθεσε στην αγορά ως την προστατευόμενη και πολύτιμη ισπανική ποικιλία από τη Λα Μάντσα. Το σωστό ισπανικό σαφράν, που χρησιμοποιείται για να δώσει στην παέγια τη χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση, κοστίζει περίπου 9 ευρώ το γραμμάριο.

 

 

 

newsbomb.gr

Τελευταία νέα

Κρήτη: Επιχειρηματίας προσέλαβε Παλαιστίνιο να «τσιμεντώσει» τον Ισραηλινό συνεταίρο του και την μητέρα των παιδιών του

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο από αστυνομική ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα...

Έντονες Αντιδράσεις για την Απαγόρευση Κυκλοφορίας Φορτηγών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εξαιτίας...

Ιωαννινα: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά σε Κούρεντα και Γοργόμυλο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...

Εκπληκτική Ανακάλυψη: 800 Ετών Μεσαιωνικές Ταφόπλακες Βρέθηκαν σε Ναυάγιο στη Βρετανία (Βίντεο)

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών...

Περισσότερα