ΑρχικήΚόσμοςΗ Ρωσία υποστηρίζει πως η Ουκρανία δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε δύο προσαρτημένες...

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η Ουκρανία δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε δύο προσαρτημένες ουκρανικές επαρχίες

Δημοσιεύθηκε:

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσe ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τους διορισμένους από τη Μόσχα κυβερνήτες στις ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και του Λουχάνσκ, και πως και οι δύο συνεχίζουν να είναι ζωντανοί.

Σε ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη του Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον επικεφαλής της Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο τον Αύγουστο του 2022.

Οι περιοχές της Χερσώνας και του Λουχάνσκ είναι μεταξύ των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών που η Ρωσία κήρυξε ότι είχε προσαρτήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που δεν έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.

Η ενημέρωση ανέφερε ότι στις 5 Δεκεμβρίου ο Πασέτσνικ, πρώην αξιωματούχος στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU που έγινε φιλορώσος αυτονομιστής, «έλαβε ισχυρό δηλητήριο με φαινολικές ενώσεις». Δεν έδωσε πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του.

Ανέφερε επίσης ότι ο Σάλντο, πρώην δήμαρχος στην πόλη της Χερσώνας και φιλορώσος βουλευτής στο ουκρανικό κοινοβούλιο, νοσηλεύθηκε στις 9 Αυγούστου 2022, με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Οι τοποθετημένες από τη Ρωσία αρχές στη Χερσώνα ανέφεραν τον Αύγουστο του 2022 ότι ο Σάλντο ασθένησε αλλά δεν είπαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Ο Σάλντο επέστρεψε έκτοτε στη δημόσια ζωή στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής της Χερσώνας.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά διορισμένων από τη Ρωσία αξιωματούχων σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα της χώρας από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Αρκετοί από αυτούς που αποτέλεσαν στόχο έχουν σκοτωθεί ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρά, για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία.

 

 

 

zougla.gr

Τελευταία νέα

Ισημερινός: Οι αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο ηγέτη της συμμορίας Los Lobos

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισημερινού και η εθνική αστυνομία ανακοίνωσαν  ότι συνέλαβαν...

Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 114.000 εγγραφές η επιστολική ψήφος – Πού εντοπίζονται οι περισσότερες, ποιες οι ηλικίες

Περισσότεροι από 114.200 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί έως σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές...

Ο Γκουτέρες αποδέχθηκε τις συστάσεις ανεξάρτητης αξιολόγησης σχετικά με την UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αποδέχθηκε τις συστάσεις ανεξάρτητης αξιολόγησης σχετικά...

Βαγδάτη: Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Ιράκ,...

Περισσότερα