Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την Τετάρτη την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς το Ριάντ χτίζει μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την Κίνα, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια.
Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε ένα μνημόνιο για τη χορήγηση του καθεστώτος εταίρου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Το Ιράν υπέγραψε επίσης έγγραφα για πλήρη ένταξη πέρυσι.
Η ένταξη στον SCO συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Το καθεστώς του εταίρου διαλόγου θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πλαίσιο του Οργανισμού προτού χορηγηθεί στο βασίλειο η πλήρης ιδιότητα του μέλους μεσοπρόθεσμα.
Οι αυξανόμενοι δεσμοί του Ριάντ με το Πεκίνο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, τον παραδοσιακό σύμμαχό της χώρας. Η αμερικανική πλευρά λέει ότι οι κινεζικές προσπάθειες άσκησης επιρροής σε όλο τον κόσμο δεν θα αλλάξουν την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής.
Υπενθυμίζεται ότι Σαουδική Αραβία και Κίνα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο συμφωνίες ύψους άνω των 100 δισ. ριάλ Σαουδικής Αραβίας (29,3 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης του προέδρου Σι Τζιπινγκ.
Σύμφωνα με το SPA, η Σαουδική Αραβία προσέλκυσε πάνω από το 20% των κινεζικών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο μεταξύ 2002 και 2020, η οποία είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος αποδέκτης στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία Aramco απέκτησε μερίδιο 10% (αξίας 3,6 δισ. δολαρίων) στη Rongsheng Petrochemicals, το μεγαλύτερο από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ριάντ θα προμηθεύει στο διυλιστήριο με 480.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Πουλά καθημερινά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στο Πεκίνο, εξασφαλίζοντας περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.
zougla.gr