ΑρχικήΚόσμοςΑπό τις Πλημμύρες στην Ξηρασία: Βραζιλία Αντιμετωπίζει Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Από τις Πλημμύρες στην Ξηρασία: Βραζιλία Αντιμετωπίζει Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Δημοσιεύθηκε:

Η υπουργός θύμισε ότι οι ξηρασίες συχνά συνοδεύονται από «φοβερές δασικές πυρκαγιές». Αναφέρθηκε σε «ακραία ξηρασία» που καταγράφεται ήδη στην ημιάνυδρη περιοχή Καατσίνγκα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, και ενδέχεται να εξαπλωθεί στο νότιο τμήμα της χώρας, που σαρώθηκε τον Μάιο από καταστροφικές πλημμύρες με πάνω από 170 νεκρούς.

Τα ακραία καιρικά συμβάντα οφείλονται «στον συνδυασμό μετεωρολογικών φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο και η εντατικοποίηση της κλιματικής αλλαγής», συνόψισε η κυρία Σίλβα.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος Λούλα υπέγραψε 14 διατάγματα για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική προστασία στη Βραζιλία.
Το ένα αφορά συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αυτές των πολιτειών όπου εκτείνονται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και η Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος της υφηλίου, για να ακολουθείται κοινή πολιτική πρόληψης και ελέγχου των δασικών πυρκαγιών.

Στη Βραζιλία καταγράφτηκαν πάνω από 17.000 δασικές πυρκαγιές τον Ιανουάριο, αριθμός άνευ προηγουμένου, πιστοποίησαν εικόνες από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE).

Η Μαρίνα Σίλβα επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2023 στο τιμόνι του υπουργείου το οποίο είχε διευθύνει ήδη κατά μεγάλο μέρος των δυο προηγούμενων θητειών του Λούλα (2003-2010).

Την πρώτη χρονιά της τρίτης θητείας του κεντροαριστερού προέδρου (το 2023), η αποψίλωση του δάσους που χαρακτηρίζεται πνεύμονας του πλανήτη μειώθηκε κατά το ήμισυ στην περιοχή του Αμαζονίου, έπειτα από χρόνια ραγδαίας αύξησής της όταν βρισκόταν στην εξουσία ο ακροδεξιός προκάτοχός του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Όμως αυξήθηκε κατά 43% και πλέον στη Σεχάντου, σαβάνα με πλούσια βιοποικιλότητα, νότια του Αμαζονίου.

Η Μαρίνα Σίλβα πάντως έκανε λόγο χθες για την έναρξη «κάμψης» της αποψίλωσης της βλάστησης στη Σεχάντου, που κατ’ αυτή μειώθηκε κατά 12,9% από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν αυτή η μεταβολή στην τροχιά της καμπύλης θα έχει διάρκεια.

 

 

 

Τελευταία νέα

Κρήτη: Επιχειρηματίας προσέλαβε Παλαιστίνιο να «τσιμεντώσει» τον Ισραηλινό συνεταίρο του και την μητέρα των παιδιών του

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο από αστυνομική ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα...

Έντονες Αντιδράσεις για την Απαγόρευση Κυκλοφορίας Φορτηγών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εξαιτίας...

Ιωαννινα: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά σε Κούρεντα και Γοργόμυλο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...

Εκπληκτική Ανακάλυψη: 800 Ετών Μεσαιωνικές Ταφόπλακες Βρέθηκαν σε Ναυάγιο στη Βρετανία (Βίντεο)

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών...

Περισσότερα