ΑρχικήΚόσμοςΗ Τουρκία φέρεται να επιδιώκει τώρα συμπαραγωγή κινητήρων μαχητικών με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία φέρεται να επιδιώκει τώρα συμπαραγωγή κινητήρων μαχητικών με τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε:

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει προτείνει στις ΗΠΑ τη συμπαραγωγή των κινητήρων που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, με στόχο να τους χρησιμοποιήσει στο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος Kaan που σχεδιάζει.

Την είδηση μεταδίδει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, που επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «Πρόταση για το Kaan από την Τουρκία στις ΗΠΑ».

Μετά την αποβολή της από την κοινοπραξία των μαχητικών F-35 και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ νέα αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της, η Τουρκία στράφηκε, μεταξύ άλλων, και στον σχεδιασμό ενός δικού της μαχητικού αεροσκάφους, του ΚΑΑΝ, το οποίο ωστόσο εκτιμάται, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνεται από την τουρκική αεροπορία μετά το 2028-30 και σε μικρή ποσότητα. Το βασικότερο πρόβλημα για την τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤΑΙ είναι η αδυναμία εύρεσης κινητήρων για το νέο μαχητικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ για την από κοινού παραγωγή των κινητήρων F110 της General Electric, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN και στα αμερικανικά F-16. Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, υποστηρίζεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους κινητήρες F110 στο KAAN μέχρι να κατασκευάσει τον δικό της εγχώριο κινητήρα, επιδιώκει  όμως τη συμπραγωγή τους στην Τουρκία για να εξασφαλίσει επάρκεια.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις µε τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce για την από κοινού παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών και παρόλο που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, ακόµα δεν έχει μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για τη σύνθεση της κοινοπραξίας.

 

 

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

 

Τελευταία νέα

Σε Εξέλιξη Έρευνα από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο όλοι οι «φτωχοί» με ακριβά γούστα

Ελέγχουμε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά μια που μιλάμε για τον συγκεκριμένο έλεγχο,...

Φυσικό υδρογόνο: Ο νέο ενεργειακός «χρυσός» που κρύβεται στην Ήπειρο

Έρευνες για τον εντοπισμό υπόγειων «ταμιευτήρων», οι οποίοι ενδέχεται να περιέχουν έναν νέο ενεργειακό...

“Το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης Ξεπερνά τα Σύνορα – Ταξίδεψε στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής στο Σικάγο

Τα πολύ σημαντικά νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης...

Καταστροφή από τη φωτιά σε επιχείρηση ξυλείας στην Καλαμιά Άρτας

Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (19/2), σε επιχείρηση εμπορίας ξυλείας στην...

Περισσότερα