Φίλες & φίλοι τον τελευταίο καιρό όλοι μας παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη του έργου της πεζοδρόμησης ενός τμήματος του κεντρικού δρόμου του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας του Δήμου Πάργας. Ως πρωτεύουσα λοιπόν του νέου διευρυμένου δήμου Πάργας , μας οπλίζει όλους με την ανάγκη να προωθήσουμε κάθε ιδέα και κάθε όραμα που θα γίνει πράξη και θα αναβαθμίσει ολικά το ιστορικό κέντρο και τους κεντρικούς δρόμους του Καναλλακίου.
Η παρεμβάσεις λοιπόν και τα σχέδια που πρέπει να προωθηθούν για εφαρμογή δεν μπορεί να περιορίζονται στην έτσι κι αλλιώς αναγκαία πεζοδρόμηση του κέντρου της πρωτεύουσας του ιστορικού δήμου Πάργας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η πόλη της Πάργας που αποτελεί τον νούμερο ένα τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό του βορείου Ιονίου μας υπερτερεί τόσο αισθητικά όσο και οργανωτικά του Καναλλακίου, παρέχοντας πλήρεις υπηρεσίες στους επισκέπτες του γραφικότατου αυτού τουριστικού πόλου του δήμου μας.
Επειδή λοιπόν η διπολικότητα μεταξύ Καναλλακίου & Πάργας είναι αναπόφευκτα η σχέση που θα χαρακτηρίζει τους δύο σημαντικούς αυτούς πόλους του δήμου μας, ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο για το Καναλλάκι η ολική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση.
Ένα σχέδιο λοιπόν που θα δώσει στο Καναλλάκι την κυρίαρχη θέση που έτσι κι αλλιώς σαν πρωτεύουσα του δήμου μας έχει, θα πρέπει να περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό των κεντρικών δρόμων του καναλλακίου ως πεζόδρομους με την απαγόρευση της στάθμευσης εννοείται, την φύτευση φυτών και δένδρων, την τοποθέτηση πέργολων, την τοποθέτηση μεταλλικών κολωνακίων, τον πλήρη φωτισμό, την ανεύρεση κ άλλων χώρων στάθμευσης, την εκτροπή της κυκλοφορίας σε περιφερειακούς οδικούς άξονες που θα δημιουργηθούν, την αισθητική αναβάθμιση όλων των προσόψεων των καταστημάτων όλου του ιστορικού κέντρου του Καναλλακίου μας και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα βέβαια με το ολιστικό σχέδιο πλήρους αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, θα πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε και στην κατασκευή ενός πολιτιστικού πολυκέντρου που θα στεγάζει αίθουσες κινηματογράφου-θεάτρου, αίθουσα λαογραφικού μουσείου, αίθουσα φυσικής ιστορίας Αχέροντα και Αχερουσίας λίμνης, αίθουσα ψηφιοποιημένων παραστάσεων των νεκρομαντειακών δρωμένων, χώρους καφέ και εστίασης εντός του πολιτιστικού πολυκέντρου, ο οποίος θα περιβάλεται από μια τεχνητή αλλά ευρύτατη και λειτουργική «Αχερουσία λίμνη» .
Η μετακίνηση των τουριστών μεταξύ του Νεκρομαντείου και του πολιτιστικού πολυκέντρου μπορεί και πρέπει να γίνεται με βάρκες ή σκάφη που θα πλέουν επί του Αχέροντα ποταμού με τις απαραίτητες βεβαίως ήπιες παρεμβάσεις επ αυτού . Θα μου πείτε βέβαια οτι ο Αχέροντας υπάγεται στην αρχαιολογία και στο σύστημα Νατούρα; Όλα γίνονται, χωρίς να επηρεάσουμε φυσικά την φυσικότητα και την ιστορικότητα του διάσημου ποταμού μας.
Μια τέτοια αναβάθμιση θα δώσει άλλο προφίλ και θα αναβαθμίσει υπερβολικά την πρωτεύουσα του ιστορικού δήμου μας το Καναλλάκι μας, καθιστώντας το σε νούμερο ένα πόλο έλξης επισκεπτών πλέον χωρίς προηγούμενο.